Izrael nem szándékozik visszafoglalni Dél-Libanont

Sőt hajlandó tűzszünetre is, mihelyt a Hezbollah libanoni síita szervezet leállítja támadásait, amelyeket libanoni területről indít Izrael ellen.
Az izraeli politikában „galambként” számon tartott Peresz Washingtonban – a közel-keleti politikával foglalkozó helyi intézetben – tett ilyen kijelentést


Az izraeli kormányfőhelyettes Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel és Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval folytatandó tárgyalásokra érkezett az Egyesült Államokba. Peresz azt az amerikai kezdeményezést vitatja meg tárgyalópartnereivel, amelynek célja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el határozatot a Libanonban kötendő tűzszünetről és az izraeli-libanoni viszály tartós rendezésének elveiről.
A Nobel-békedíjas izraeli politikus sajnálkozott amiatt washingtoni beszédében, hogy libanoni polgári személyek is áldozatul estek az izraeli katonai csapásoknak, de a Hezbollahra hárította ezért a felelősséget. Mint mondta, a Hezbollah taktikája miatt van sok halálos áldozat a polgári lakosság körében, a síita fegyveres szervezet ugyanis lakónegyedekben helyezi el fegyverraktárait és fegyveres osztagait.
Az izraeli államférfi hangsúlyozta, hogy Izrael nem fogja megengedni a Hezbollah fegyvereseinek visszatérését Libanon déli részébe
BreuerPress-info