Rice Olmerttel humanitárius segélyről és a nemzetközi erők telepítéséről tárgyalt

A Libanonnak nyújtandó humanitárius segélyről és a nemzetközi erőknek a háborús térségbe való telepítéséről tárgyalt Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben Ehud Olmert izraeli kormányfővel


A zárt ajtók mögötti tárgyaláson nem volt szó egy esetleges tűzszünet életbe léptetéséről. Egyelőre más részletek nem ismeretesek a két politikus egyeztetésén elhangzottakról.
Izrael korábban elutasította azt az ENSZ-kérést, hogy a sebesültek elszállítása és a gyógyszerszállítmányok a rászorultakhoz történő eljuttatása érdekében 72 órán át szüneteltessék a harcokat. Avi Pazner izraeli kormányszóvivő ezt azzal indokolta, hogy kialakították már azokat a közlekedési folyosókat, amelyeken keresztül meg lehet oldani a sebsült- és a segélyszállítást. Az izraeli külügyminisztérium egy magas rangú képviselője szerint az átmeneti fegyvernyugvást a Hezbollah síita szervezet arra használná ki, hogy civileket terelne a hadszínterekre, hogy azután élőpajzsként használja fel őket.
Vasárnap Rice Cipi Livni külügy- és Amír Perec védelmi miniszterrel tárgyal, majd Bejrútba látogat, ahol Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnökkel találkozik.
BreuerPress-info