Izrael gázai offenzíváját elítélő határozatot a BT-ben az USA megvétózta

Az arab államok nevében Katar terjesztette a Biztonsági Tanács elé a határozattervezetet, amelyben az erő aránytalan méretű, a palesztin polgári lakosságot veszélyeztető alkalmazásával vádolták Izraelt, és követelték, hogy Izrael állítsa le a katonai műveleteket, és vonja vissza csapatait a palesztin autonóm területről.


Az Egyesült Államok megvétózta a Biztonsági Tanácsban azt a határozattervezetet, amely elítélte volna a Gázai övezetben folyó izraeli offenzívát és az izraeli csapatok kivonását követelte volna.
A BT tizenöt tagja közül tízen szavazták meg a határozatot, négyen tartózkodtak, az Egyesült Államok pedig ellene szavazott. Jean-Marc Sabliere, a BT soros elnöki tisztét betöltő Franciaország nagykövete még a voksolás előtt közölte, hogy igen szavazatot ad le.
A BT múlt csütörtökön zárt ülésen vitatta meg a dokumentumot, amelyben követelték, hogy Izrael „azonnal vonja ki csapatait a Gázai övezetből, szüntesse be a polgári lakosság elleni agresszióját és engedje szabadon az őrizetbe vett palesztin vezetőket”. Elfogadására nem volt esély, mert Egyesült Államok – és Franciaország is – kiegyensúlyozatlannak tartotta a javaslatot.
Az izraeli hadsereg június 27-én indított nagy szabású katonai műveletet a Gázai övezetben, hogy kiszabadítsa két nappal korábban elrabolt katonáját és megállítsa az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat.
BreuerPress-info