Offenzívát indított az izraeli hadsereg

A támadás nyomán kibontakozott harcokban az izraeli mentőszolgálat közlése szerint három izraeli katona vesztette életét, további nyolc megsebesült.


Offenzívát indított az izraeli hadsereg szerdán Libanonban, válaszul arra, hogy a síita Hezbollah szervezet gerillái támadást intéztek a zsidó állam északi határa ellen, foglyul ejtve két katonát.
„Repülőgépeink és harckocsijaink Libanonban hajtanak végre műveleteket” – közölte a hadsereg szóvivője.
A felső-galileai izraeli határőrposztok és a határ menti Slomi város ellen végrehajtott, rakéta- és aknavető-támadással kezdődött gerillaműveletet a Hezbollah televíziója szerint a szervezet Iszlám Ellenállás nevű fegyveres szárnya vállalta magára.
A támadás nyomán kibontakozott harcokban az izraeli mentőszolgálat közlése szerint három izraeli katona vesztette életét, további nyolc megsebesült. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió később arról számolt be, hogy harcokban életét vesztett izraeli katonák száma hétre emelkedett. A határ menti izraeli városok lakosságát a hadsereg arra kérte, hogy vonuljon az óvóhelyekre.
A Hezbollah Aita as-Saab térségében végrehajtott fogolyszerző akciójára válaszul Izrael szárazföldi és légi offenzívát indított Libanonban utak, hidak és a Hezbollah állásai ellen.
Harci gépei libanoni biztonsági források szerint lebombázták a dél-libanoni Szúr és Nabatije nagyvárosokat összekötő, kulcsfontosságú „Február 6.” hidat. A libanoni légvédelem ugyanakkor az északabbra fekvő Szúr és Szidón, illetve a főváros, Bejrút térségében nyitottak tüzet izraeli felderítő repülőgépekre, ami arra utal, hogy a zsidó állam hadserege rövidesen a Hezbollah távolabb fekvő létesítményeit is támadhatja. Jeruzsálemi hírek szerint hadihajók is bekapcsolódtak a hadműveletbe.
Az első izraeli bombázásokban a libanoni rendőrség jelentése szerint két civil vesztette életét, további öten pedig megsebesültek.
Szemtanúk szerint Dél-Libanonban a Hezbollah gerillái kilőttek egy izraeli harckocsit, s a szervezet saját közleménye szerint 21 izraeli katona sebesült meg az összecsapásokban.
Libanoni források szerint az izraeli offenzíva célja a foglyot ejtő gerillák menekülési útvonalainak elzárása lehet.
A Hezbollah közben bejelentette, hogy „biztos helyre szállított foglyait”, és Izraelben bebörtönzöttekre kívánja kicserélni a katonákat.
A Bejrút környéki palesztin menekülttáborok lakói szemtanúk szerint ujjongva, ünnepelve fogadták a Hezbollah reggeli támadásának hírét, a Hezbollah emberei pedig az izraeli média szerint édességet osztogatnak a Bejrút elővárosaiban ünneplők között.
Az izraeli védelmi tárca megerősítette két katonájának foglyul ejtését, Amír Perec izraeli védelmi miniszter pedig közvetlenül a libanoni kormányt tette felelőssé sorsukért, felszólítva Bejrútot, hogy tegyen meg mindent a foglyok kiszabadításáért. „A libanoni kormány, amely megengedi, hogy területéről a Hezbollah szabadon hajtson végre Izrael-ellenes műveleteket, viselni fogja a felelősséget a behatolások következményeiért” – hangoztatta közleményében Perec, hozzátéve, hogy Izrael feljogosítva érzi magát minden szükséges eszköz bevetésére.
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a Hezbollah mellett Libanont is arra figyelmeztette, hogy „súlyos árat” fog fizetni az akcióért. „A ma reggeli események nem egy terrorista támadást jelentenek, hanem egy olyan akciót, amelyet egy szuverén állam indított Izrael ellen, minden jogalap nélkül – jelentette ki a kormányfő a japán vendégével, Koidzumi Dzsunicsiróval közösen tartott sajtóértekezleten. Olmert, aki estére rendkívüli kabinetülést hívott össze, úgy fogalmazott, hogy Libanon „háborús cselekményéről” van szó, s az izraeli hadsereg válasza „nagyon fájdalmas” és messzire hatoló lesz.
Az izraeli televízió szerint a hadsereg mozgósította egy gépesített lövész hadosztály hatezer tartalékosát, ami arra utal, hogy nagyszabású műveletet kezd foglyul ejtett katonái kiszabadítására. „A hadosztály katonái úton vannak az északi katonai körzetbe, miután ismét feszültté vált a helyzet a libanoni határon” – mondta egy név nélkül nyilatkozó tiszt.
Oszama Hamdan, a palesztin területeket kormányzó iszlámista Hamász mozgalom libanoni szóvivője szerdán azzal reagált a Hezbollah túszejtő akciójára, hogy az megerősítette Hamász pozícióit, amely a június 25-én elrabolt Gilad Salit elengedése fejében fogolycserét követel. „Bebizonyítottuk ennek az ellenségnek (Izraelnek), hogy az egyetlen lehetőség a palesztin, libanoni és arab foglyok szabadon bocsátása” – nyilatkozott Hamdan az al-Dzsazíra televíziónak. „Ami történt, megerősítette a foglyok ügyét, és az ellenség kénytelen lesz elfogadni a mi választásunkat” – mondta.
Az izraeli kormányfő válaszul kizárt minden tárgyalás a síita Hezbollahhal a fogságba esett két izraeli katona szabadon engedéséről. „Nem fogunk tárgyalni és nem fogunk engedni a terrorizmusnak. Ez volt érvényes tegnap, és az maradt ma is” – jelentette ki Olmert.
David Welch, az amerikai külügyminisztérium Kairóban tárgyaló államtitkár-helyettese a két izraeli katona szabadon engedésére szólította fel az Irán és Szíria által támogatott Hezbollahot, hangsúlyozva, hogy a síita gerillaszervezet akciója kockára tesz minden, a közel-keleti rendezés érdekében tett erőfeszítés.
BreuerPress-info