Házasodási és örökbefogadási jogát követelték a párizsi és a dél-európai melegparádékon

A homoszexuálisok házasodási és örökbefogadási jogát követelte szombaton sok százezer ember a Párizsban, Hágában, Rómában és több számos dél-európai ország egy-egy városában megtartott melegparádékon.


„A leszbikus, meleg, biszexuális és transzvesztita büszkeség felvonulásának” párizsi szervezői szerint legkevesebb 800 ezer ember vett részt a fővárosban tartott, fesztiválnak beillő felvonuláson. A francia rendőrség – amely a tavalyi párizsi melegparádé részvevőinek számát 300 ezerben jelölte meg – ezúttal nem akar becslést adni. Tíz hónappal az elnökválasztás előtt a francia melegparádénak egy meglehetősen átpolitizált jelszót adtak: „Egyenlőséget 2007-ben”, utalva a homoszexuálisok Franciaországban még nem adott házasodási és örökbefogadási jogára. A párizsi felvonulás élén számos baloldali politikus haladt, köztük Francois Hollande, a szocialista párt elnöke.
A szombati római felvonuláson tízezrek vettek részt, igaz az olasz országos melegparádét már egy héttel korábban megtartották Torinóban, 50 ezer ember részvételével. Az olasz melegparádé résztvevői is a heteroszexuálisokéival egyenlő jogokat követeltek a Romano Prodi vezette baloldali kormánytól. Az olasz katolikus egyház tiltakozott az esemény megtartása ellen.
A lisszaboni felvonuláson körülbelül 400 ember vett részt, aki szintén a házasodás jogát követelte – nem elfogadva semmilyen más „különleges” együttélési formát -, illetve az örökbefogadásét.
Spanyolországban egy hét múlva lesz a nemzeti felvonulás, méghozzá Madridban, most egy előzetes eseményt tartottak Valenciában, ahol július 8-9-én, a családok világtalálkozója alkalmából látogatást tesz XVI. Benedek pápa.
Hágában mintegy 50 ezer ember vett részt a szombati melegparádén, Athénban viszont alig néhány tucatnyian, Zágrábban pedig körülbelül 250-en.
BPI-info