„A forint várhatóan erősödni fog „

Azok az országok, amelyek már csatlakoztak az euróövezethez azt tapasztalhatták csatlakozásuk előtt egy-két évvel valutájuk árfolyama erősödött – mondta Gyurcsány Ferenc .


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Dow Jones amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: a forint várhatóan erősödni fog az eurózónához történő magyar csatlakozás közeledtével, de rövid távon a pénzügyi megszorító intézkedések következtében gyengülhet.
„Nem kérdés, hogy ez történik majd a forinttal is, mikor a maastrichti feltételeket teljesítettük” – mondta a miniszterelnök.
A legnagyobb Magyarország előtt álló kihívás az euró bevezetése előtt az államháztartási hiány csökkentése. Ez a hiány nem nő tovább, a költségvetési deficitet és a folyó fizetési mérleg hiányát radikálisan mérsékeljük – folytatta Gyurcsány Ferenc, aki szerint az államháztartási hiány csökkenésének trendje elegendő az eurónak a maastrichti kritériumok szerinti bevezetéséhez.
„Hiszem, hogy teljesítjük a kritériumokat a költségvetés, az infláció és a kamatszint terén 2008-ban” – jegyezte meg a miniszterelnök, aki az infláció átmeneti erősödésére számít az intézkedések nyomán, de – mint mondta – ez 2007 második felében ismét csökkenni fog. „Az infláció 2008-ra ismét 3 százalék körül lesz, plusz-mínusz fél-egy százalékpontos eltéréssel ettől” – jelentette ki a kormányfő.
Ha teljesítjük az euróövezeti feltételeket, nyilvános vitát kell tartani arról, mikor vezessük be az eurót. „Nem tíz politikus dolga eldönteni ezt, (de) én a gyors euróbevezetés mellett leszek” – tette hozzá.
„Ha 2008-ban teljesítjük a célokat, akkor készen kell állunk az euró bevezetésére másfél éven belül a 2010-es választások után” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „Egészen más kérdés, hogy az euróklub maga mit gondol erről.”
A hírügynökség hozzáteszi: ez azt jelentené, hogy az euró bevezetésének dátuma 2011 novembere lenne, feltéve, ha 2010 májusában lesznek az általános választások.
A kormányfő által szombaton bejelentett pénzügyi szigorító csomag célja az államháztartási hiány mérséklése, ez jelenleg a legmagasabb az Európai Unióban. Elemzők szerint a intézkedési csomag hatása elegendőnek tűnik ahhoz, hogy rövid távon mérsékelje a deficittel kapcsolatos aggodalmakat. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy hosszú távú szerkezeti reformokra van szükség az államháztartási hiány újbóli növekedésének a megakadályozása céljából.
Gyurcsány szerint a deficitet csupán jelentős bevételnöveléssel lehet csökkenteni, ugyanakkor tartósan csak a kiadási oldal átalakításával mérsékelhető a hiány.
A miniszterelnök szerint már sínen vannak a szerkezeti reformok, és a kormány a jövő hét végén tárja fel az oktatás, a tömegközlekedés és az egészségügy reformjával kapcsolatos terveket. A kormány ezekkel június 23-án kezdődő kétnapos ülésén foglalkozik.
Az oktatással kapcsolatos intézkedéseket, még ez előtt várhatóan június 21-én ismertetik, a rákövetkező héten pedig a tömegközlekedéssel kapcsolatos reformokat.
Az egészségügyi szektorral kapcsolatban a kormány az őszig tervezi előkészíteni a szükséges törvénytervezetet, amit tavasszal kíván a parlament elé terjeszteni.
Gyurcsány szerint az új rendszernek 2008-tól kell működnie.
A kormányfő szerint nem kétséges, hogy nyugdíjreformnak is lennie kell. A nyugdíjrendszer fenntarthatóságát biztosítani kell – hangsúlyozta Gyurcsány.
„A reformok a köz- és magánfelelősség újraelosztását hozzák, a közkiadásokat a költségvetés céljaihoz kell igazítani” – jelentette ki.
A közigazgatásról szólva hangsúlyozta, hogy a közalkalmazottak és köztisztviselők jogállásában való változtatások nagy fegyvertényt jelentenek. Január 1-től az állami, vagy az állam által finanszírozott intézményeknek jogilag lehetőségük van alkalmazottak elbocsátására alkalmatlanság alapján.
„A szolgáltatásvásárlás és -nyújtás végre a közszférába is belép” – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a szocialista párt erősen elkötelezett a reformok mellett, hasonlóan a szabaddemokratákhoz. „Nincs jelentős politikai vita (kormányoldalon) az irányról, vagy a reformokról. Sem a végső célokról, sem arról, hogy a kormányzati ciklus közepéig merre tartunk.”
BreuerPress-info