Átalakuló államigazgatás

Az új minisztériumok számára engedélyezett dolgozói létszám több mint húsz százalékkal csökken. „A közpénzekkel való takarékosság érdekében 751-ről 433-ra, 42 százalékkal csökken a minisztériumok által használt gépkocsik száma” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.


A minisztériumi felsővezetők létszámának 47 százalékos, és összlétszámának 23 százalékos csökkentése, valamint a takarékossági intézkedések hatására az idei 80 milliárd forintról 2008-ra 60 milliárdra mérséklődnek az igazgatási költségek – közölte Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén .
A miniszterelnök bejelentette: A minisztériumok igazgatási költségei a négy évvel ezelőtti több mint százmilliárd forintról az idén 80 milliárdra, 2008-ra 60 milliárdra csökkennek, ez reálértékben kevesebb, mint a 2002-es összeg fele.
A magántőkéből felépülő új kormányzati negyedben 160 ezer négyzetméteren lehet elhelyezni a csökkenő létszámú államapparátust a jelenlegi 350 ezer négyzetméter helyett – közölte Gyurcsány Ferenc.
„A felszabaduló ingatlanok értékesítéséből mintegy 100 milliárd forint bevétel biztosítható” – jelentette ki a miniszterelnök.
Kétharmados támogatás esetén megalakulnának a regionális önkormányzatok, kötelezővé válna a kistérségi társulás; csökkenne a helyi képviselők létszáma, illetve tiszteletdíja; ha nincs meg a kétharmados parlamenti támogatás, ösztönző intézkedéseket hoznak az önkormányzatok hatékonyabb működéséért – közölte Gyurcsány Ferenc.
A miniszterelnök ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a megyei önkormányzatok jelenleg 35 milliárd forintot költenek igazgatásra, a regionális önkormányzatok kialakulása 11-13 milliárdos megtakarítást eredményezhetne.
Több tízmilliárdos megtakarítást jelentene a kistérségi társulás elképzelések szerinti kötelező előírása is. A kormány kezdeményezi továbbá, hogy a jövőben azokon településeken, ahol kevesebb mint ezer ember él, ne működhessenek önálló polgármesteri hivatalok és legyen kötelező körjegyzőséghez csatlakozniuk. Jelenleg háromszáz olyan, ezernél kisebb lélekszámú település van, ahol az önkormányzat önálló hivatalt tart fenn, működési költségük hatmilliárd forint. Körjegyzőség esetén a megtakarítás legalább kétmilliárdos lenne.
„Indokolt, hogy az önkormányzatok tíz százalékkal csökkentsék igazgatási költségeiket. A tavalyi 450 milliárd forintos összeg százmilliárddal több, mint amit családtámogatásra fordítunk” – tett összehasonlítást a miniszterelnök, aki az önkormányzati képviselők létszámának és tiszteletdíjának csökkentését szintén indokoltnak nevezte, ez szerinte 8-10 milliárdos megtakarítást eredményezhetne az önkormányzatoknál.
Szólt arról is, hogy a központi költségvetési intézmények átszervezésével, a hasonló feladatot ellátó intézmények összevonásával és 32 feleslegessé vált intézmény megszüntetésével 2008-ra 12.500-zal csökken a dolgozók létszáma és 37 milliárddal forinttal mérséklődnek a működési költségek.
Több mint 192 megyei szervezetet szerveznek át regionálisan, többi között a rendőrség, az ÁNTSZ, a közlekedési felügyeletek és az APEH megyei igazgatóságait. Az átszervezés eredményeképpen 2008-ra 4400 fővel csökken az e szervezetekben dolgozók létszáma, 15 milliárd forinttal kevesebb működési költséggel.
Összevonás 119 intézményt érint, egyesül például az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal, a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal az Elektronikus Közszolgáltatások Központjába, az Információs Hivatal a Nemzetbiztonsági Hivatalba kerül. Az intézményi megtakarítás ezzel két év múlva 4000 embert érint és tízmilliárd forintos lesz.
Gyurcsány Ferenc bejelentése alapján több mint 30 olyan intézmény van, amelynek feladatai indokolatlanság miatt megszűnnek, ilyen például az EU belső határon működő Határőr Igazgatóság.
A kormány elképzeléseivel kapcsolatos érdekegyeztetés az OÉT keretein belül várhatóan július végéig tart, párhuzamosan a parlament vonatkozó törvényhozási munkájával.
Az OÉT szombati plenáris ülésén a kormány részéről jelen volt Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, Veres János pénzügyminiszter, Hiller István, az MSZP elnöke és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. A munkavállalói oldal tárgyalócsoportjának elnöke Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke volt, a munkaadói oldalé Szűcs György, az IPOSZ elnöke.
BPI-info