A törvényjavaslat

Tizenegy minisztériumot tartalmaz a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény, amelynek tervezetét a képviselők tájékoztatására tették közzé az Országgyűlés honlapján.


A törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek Gyurcsány Ferenc (MSZP), Lendvai Ildikó (MSZP) és Kuncze Gábor (SZDSZ).
A tervezet szerint a Miniszterelnöki Hivatal mellett tizenegy minisztérium jön létre. Ezek: Egészségügyi; Földművelésügyi és Vidékfejlesztési; Gazdasági és Közlekedési; Honvédelmi; Igazságügyi és Rendészeti; Környezetvédelmi és Vízügyi; Külügy-; Oktatási és Kulturális; Önkormányzati és Területfejlesztési; Pénzügy-; Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A korábban belügyi hatáskörbe tartozó rendészeti feladatokkal ezt követően az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium foglalkozik, a korábbi belügyi tárca Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium néven a helyi önkormányzatokért, a közigazgatás szervezésért valamint az eddig tárca nélküli miniszter által felügyelt területfejlesztésért lesz felelős.
Összevonják az oktatási és a kulturális, továbbá a szociális és a munkaügyi tárcát, valamint a gazdaságit és az informatikait, ez utóbbi esetében a közigazgatási informatikai feladatokat ezentúl a Miniszterelnöki Hivatal felügyeli.
A korábbi oktatási tárcától a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció a gazdasági, a szakképzés pedig a szociális minisztériumhoz kerül.
Az uniós ügyek az eddigi tárca nélküli miniszter helyett ezt követően a Külügyminisztérium alá tartoznak, ahonnan a határon túli magyarok ügyei átkerülnek a Miniszterelnöki Hivatalhoz.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz kerülnek át az erdőgazdálkodási és erdővagyon védelmével kapcsolatos feladatok.
A minisztériumi struktúra egyszerűsítését célzó törvény a miniszterelnök megválasztásával egy időben lép hatályba.
BPI-info