Izrael egyedül húzza meg határait, ha nem lesz palesztin békepartner

Az izraeli kormányfő szerdán a washingtoni képviselőház és a kongresszus együttes ülésén mondott beszédet az amerikai törvényhozók előtt.
„Izrael készséges partner a békében, de maga fogja megvonni a határait, ha úgy látja, nincs partner, akivel tárgyalhatna róluk.


Izrael egyedül fogja kijelölni határait Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerint, ha nem talál a rendezéshez palesztin békepartnert, akire nem fog várni a végtelenségig.
Nem várhatunk a végtelenségig a palesztinokra” – hangsúlyozta.
„A legnagyobb vágyunk, hogy jobb jövőt teremtsünk a térségünknek, kéz a kézben egy palesztin partnerrel, de ha ez nem megy, akkor magunk lépünk előre, de nem egyedül” – mondta a kormányfő, az Egyesült Államok megígért támogatására utalva. A kivonulás Ciszjordániából alapvető fontosságú Izrael biztonságára és a béke ügyére nézve, és nem vihető végbe az Egyesült Államok segítsége nélkül – tette hozzá.
George Bush amerikai elnök előző nap megértően nyilatkozott Ehud Olmert „merész elképzeléseiről”, amelyek szerint Izrael 2010-ig egyoldalúan vonja meg végleges határait, és – az elszórt zsidó kolóniákat felszámolva, a nagyobb zsidó településeket Izraelhez csatolva – kivonul Ciszjordániából, ha nem lesz palesztin békepartner a tárgyalásos rendezéshez. Hájim Ramon izraeli igazságügyi miniszter az év végéig adott időt a Hamász vezette palesztin kormánynak arra, hogy elismerje Izraelt, lemondjon az erőszakról és elfogadja a már megkötött izraeli-palesztin megállapodásokat, amennyiben békepartner akar lenni.
Az izraeli kormányfő washingtoni beszédében kijelentette, hogy hiteles palesztin békepartnerrel minden vitás kérdésben megállapodásra lehetne jutni, ha azonban a palesztinok elutasítják a kinyújtott békejobbot, Izrael más megoldás után néz. Kifejezte készségét, hogy kész tárgyalni a mérsékelt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, amint azt előző nap George Bush is javasolta. Leszögezte ugyanakkor: Izrael nem fogja megengedni, hogy egy terrorista rezsim (a Hamász vezette kormány) megvétózza az elért haladást és túszul ejtse a reményt.
Ehud Olmert figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy most már valóban vegyék komolyan Irán harcias nyilatkozatait. Ismét sötét viharfelhő gyülekezik és vetíti rá árnyékát a világra – mondta Teherán nukleáris ambícióiról. Úgy ítélte meg, hogy Irán nem csak Izraelre nézve jelent fenyegetést, hanem a közel-keleti térségre és az egész világra is.
„Ha nem vesszük komolyan a harcias retorikát, akkor később Irán nukleáris agresszióját kell majd komolyan vennünk” – fogalmazott Olmert. Emlékeztetett Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szavaira, aki arról beszélt, hogy Izraelt le kel törölni a térképről.
Olmert szerint az iráni kihívás napjaink próbatétele, amelyet a Nyugatnak ki kell állnia. „A történelem aszerint ítél meg mindet, hogyan cselekszünk most, az eredményt fogja mérlegelni, nem a szándékot – hangoztatta.
Az egyesült államokbeli konzervatív zsidó és keresztény szervezetek a napokban hirdetésekkel tiltakoznak Olmert tervei ellen, amelyekkel megítélésük szerint Izrael öngyilkosságot követne el, mivel a palesztin területek feladása melegágyat hozna létre a zsidó államot fenyegető terroristák számára.
BreuerPress-info