A tulajdonosok lehetőséget kaptak saját bontásra

Folytatják az engedély nélküli ingatlanok bontását a horvát hatóságok az adriai-tengeri Vir szigetén, s bár az érintett magyar tulajdonosok haladékot nem kaptak, lehetőségük van ingóságaik elszállítására, illetve a házak saját bontására


Dunai Péter zágrábi magyar konzul.
„Számos tulajdonos megjelent, ők elszállítják az ingóságaikat, a többiek egy központi raktárból vehetik majd át a már elszállításra került ingóságaikat” – mondta a helyszínről Dunai Péter.
A horvát környezetvédelmi minisztérium emberei eddig két helyszínen összesen két magyar házat romboltak le, kettőt pedig előkészítettek a bontásra, de a további bontás ütemtervén nem változtattak.
Magyar tulajdonú apartmanházak két helyen kerülnek bontásra, a Slatina-öbölben, illetve az úgynevezett magyar utcában, ahol kizárólag magyar tulajdonú ingatlanok vannak.
Ez utóbbi házsoron egyes tulajdonosok ugyancsak pakolják ki ingóságaikat, s „elkezdték maguk lebontani a házaikat, ami jelenleg a nyílászárók eltávolítását jelenti” – fejtette ki a konzul.
Korábban a rendőri biztosítás miatt nem tudták megközelíteni a helyet, ahol a tengerpart menti 70 méteres sávban, törvénybe ütközően megépült ingatlanokat számolják fel. A megváltozott helyzet Dunai Péter konzul helyszíni tárgyalásainak eredménye, arról ugyanakkor nem tudott beszámolni, hogy diplomáciai vagy politikai vonalon folyik-e további egyezkedés.
BreuerPress-info