Jeruzsálemért Érdemrendet kapott Szili Katalin és Mádl Ferenc

Jeruzsálemért Érdemrendet kapott Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, a díjakat Izrael Állam függetlenség napi ünnepségén adták át Budapesten.


Ötvennyolc évvel ezelőtt a zsidók kétezer éves álma valósult meg, az azóta eltelt években demokratikus országot építettek fel, sokat téve a békéért – mondta David Admon, Izrael Állam budapesti nagykövete, aki megnyitó beszédében annak a reményének adott hangot, hogy a következő generáció már békében élhet szomszédaival.
Szili Katalin beszédében a Közel-Keletről szólva a demokrácia szigetének nevezte Izraelt. Az Országgyűlés elnöke a díj átvételekor hangsúlyozta, hogy számára „Jeruzsálem nemcsak egy szó, nemcsak egy város, hanem valaminek a bölcsője. Mindannyiunk bölcsője, hiszen kultúránk, hitünk onnan nő ki”.
Szili Katalin a magyar és az izraeli parlament közötti kapcsolat erősítéséért, Mádl Ferenc pedig az államközi együttműködés segítéséért kapta meg a díjat.
Idén heten részesültek az elismerésben: Szili Katalin és Mádl Ferenc mellett Markó Iván táncművész, Hollerung Gábor karnagy, Lőrincze Péter, a Magyar-Izraeli Kereskedelmi Kamara elnöke, Englander Tibor, a Magyarországi Cionisták Szövetségének elnöke kapott Jeruzsálemért Érdemrendet, valamint a Magyar-Izraeli Baráti Körök Országos Szövetsége, amelynek nevében Kovács László elnök és Sipőcz Ernő ügyvezető igazgató vette át a kitüntetést.
Markó Iván a díj átvételekor táncra buzdított az Operaház közönségét. A nézők, ülve maradva, karmozdulatokkal követték a táncművész színpadi előadását.
BreuerPress-info