Markó, Keveházi: közös munka először

Folyamatosan próbálják a művészek Markó Iván és Keveházi Gábor közös produkcióját, az Emberi Himnusz című darabot, amelyet május 8-án hétfőn mutatnak be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Művészetek Palotája ezzel a bemutatóval tiszteleg az uniós csatlakozás kétéves évfordulója előtt.


Koreográfusként most először dolgozik együtt Markó Iván a Magyar Fesztivál Balett alapítója, továbbá vezetője, és Keveházi Gábor a Magyar Nemzeti Balett igazgatója, aki fiatal művészeket nyert meg az emelkedett hangulatú mű bemutatására.
A – Beethoven IX. szimfóniájára épülő – négytételes darab III. és IV. tételét alkotta meg Markó, az első kettőt pedig Keveházi. A föld, tűz, víz, levegő címeket viselő részek alatt időnként akár 48 táncos is lehet a színen.
Zene:
Beethoven: IX. szimfónia
Művészeti vezető: Markó Iván
Koreográfia: Markó Iván (III-IV. tétel) – Keveházi Gábor (I-II. tétel)
Vezényel: Héja Domonkos
Díszlet és látvány: Székely László
Jelmez: Pilinyi Márta
Szólisták:
Apáti Bence
Castillo Dolores
Issovits István
Keveházi Gábor
Keveházi Krisztina
Libich Roland
Loósz Krisztina
Mador Miklós
Misáczi Mónika
Nyári Gábor
Szeregnyi Zsófia
Szlízs Tamara
Együttes: A Magyar Fesztivál Balett és a Magyar Nemzeti Balett táncművészei
Közreműködik: Rálik Szilvia, Wiedemann Bernadett (május 9, 10, junius 14.), Kovács Annamária (május 8, június 15), Fekete Attila, Kovács István – ének
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)
Danubia Szimfonikus Zenekar

Beethoven IX. szimfóniája a halhatatlan zeneművek sorában is az elsők közé tartozik. Rendkívüli népszerűsége a zeneszerző zsenialitása mellett a kompozíciót átható emberségnek köszönhető. Az 1822 és 1824 között született szimfónia a koreográfus Markó Ivánt arra ihlette, hogy a természet elemei és az ember kapcsolatát a tánc nyelvén fogalmazza meg. Alkotása az emberi létezés küzdelmeit, örömeit és diadalát viszi színre a zene és a mozdulatok nyelvén. A monumentális mű monumentális látványt igényel: ötven felnőtt táncművész mellett húsz gyermek is közreműködik az előadásban.
A táncmű címe Schillernek a IX. szimfónia zárótételében felhangzó Örömódájára, az Európai Unió himnuszára, a huszonöt európai ország közös emberi hitvallására utal.
További előadások:
május 9. kedd 19 óra
május 10. szerda 19 óra
június 14. szerda 19 óra
június 15 csütörtök 19 óra
június 16. péntek 19 óra (zártkörű)
BreuerPress