Kadima párt nyerte az izraeli választásokat

Kadima párt nyerte az izraeli választásokat, de az előzetes számításoknál szerényebb mértékben, ami nehéz koalíciós alkudozásokat vetít előre a párt vezetőjének, Ehud Olmert leköszönő ideiglenes kormányfőnek.
A Kadima az urnazárás után, este 10 után közzétett exit poll-eredmények szerint – amelyeket az ország három tv-állomása készített és hozott nyilvánosságra – 29-32 mandátumhoz elégséges szavazatot kapott a 120 tagú kneszetben.


A nagy vesztes a jobboldali Likud, amelynek az exit poll-eredmények 12-14 mandátumot vetítenek előre.
Az orosz bevándorlókra építő jobboldali Iszrael Beiteinu (Izrael a Mi Otthonunk) 12-14 parlamenti helyet remélhet, amivel megelőzte a Likudot.
A legnagyobb meglepetés a Nyugdíjasok pártjának eredménye, amelyet 6-8 mandátumra elegendőnek taksáltak a tv-állomások. A pártnak az előrejelzések legfeljebb 2 helyet jósoltak.
Valószínű koalíciós partnerként tartják számon a szefárd (főleg arab országokból származó zsidó) ortodoxok pártját, a Saszt, amely 10-11 parlamenti széket remélhet.
A telepesek képviseletét hirdető, radikálisan jobboldali és bizonyosan ellenzékbe szoruló Nemzeti Vallásos Párt-Nemzeti Egység nevű lista 8-9 mandátumot ért el.
Az askenázi (az európai országokból származó zsidó) ortodoxok pártja, az Egyesült Judaista Tóra 6 körüli mandátumban bízhat.
A világi-baloldali Merec párt, a koalíció több mint valószínű részese 5 kneszethelyet remélhet.
A választások az Izraelben korábban megszokotthoz képest meglehetősen csekély részvétellel zajlottak: az esti becslések szerint a szavazásra jogosultaknak mintegy 66 százaléka voksolt, több mint 2 százalékkal kevesebb, mint a három évvel ezelőtti, szintén alacsony részvétellel jellemzett választásokon.
Ez a szakértők szerint a nagy pártoknak ártott, és a kis pártoknak kedvezett, aminek egyik szembeötlő jele a Nyugdíjasok pártjának váratlan sikere.