Havi 170 millió dollár ??!

A Hamász palesztin iszlámista mozgalom politikai szárnyának vezetője vasárnap Kuvaitban havi 170 millió dollár támogatást kért az arab államok közösségétől a Palesztin Hatóság számára. Háled Mesaal szavai szerint a palesztin igazgatásnak csak a bérköltsége havi 115 millió dollárra rúg. Tavaly az arab államok az algíri csúcstalálkozón 55 millió dollárnyi segély folyósításáról döntöttek.


A Kuvaitban tárgyaló Hamász-tisztségviselő reményét fejezte ki, hogy „arab testvéreink segítséget nyújtanak, amilyen gyorsan csak lehet”.
A szudáni fővárosban tárgyaló arab külügyminiszterek vasárnap figyelmen kívül hagyva a nyugati érveket megállapodtak a Palesztin Hatóság segélyezésének fenntartásában, ám nem ajánlottak az eddiginél több pénzt a palesztin vezetésnek. A külügyminiszterek, akik a jövő héten esedékes arab csúcstalálkozó előkészítésére gyűltek össze Kartúmban, felújították a havi bő 50 millió dolláros segélyre vonatkozó ígéretüket, s nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy megemelik ezen összeget, ha a palesztinoknak szükségük lenne rá.
A palesztin kormányzatra a Hamász január végi választási győzelme nyomán köszöntött költségvetési válság. Izrael ugyanis leállította az általa a Palesztin Hatóság nevében begyűjtött bevételekből származó, palesztin illetékesek által havi 55 millió dollárra becsült összeg átutalását. Ettől a pénztől függ nagy részben közel 140 ezer palesztin közalkalmazott fizetése.