Titkos tárgyalások ?

Titkos tárgyalásokat szorgalmazott Izraellel Mahmúd Abbász palesztin elnök a Háárec című izraeli lapban pénteken közölt interjújában, s úgy vélte, a titkos tárgyalások egy éven belül békemegállapodáshoz vezetnének. A titkos tárgyalásokban, amelyeket palesztin részről a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetne, Abbász javaslata szerint az Egyesült Államoknak és Simon Peresznek, a béketeremtésben korábban vezető szerepet játszó volt izraeli kormányfőnek kellene részt vennie.



„Meggyőződésem, hogy kevesebb mint egy éven belül, képesek leszünk aláírni egy megállapodást” – vélekedett a palesztin államfő, aki egyben a palesztin nacionalista csoportokat ernyőszerveztként átfogó PFSZ legnagyobb mozgalmát, a Fatahot vezeti.
Mindazonáltal kétséges, hogy Abbász képes lenne-e sikeres béketárgyalásokat folytatni. Cipi Livni izraeli külügyminiszter nyilvánosan kijelentette, hogy Abbásszal nem kell számolni, s a zsidó állam többször is kinyilvánította: nem tárgyal a Hamásszal, amely mindeddig visszautasította, hogy lemondjon az erőszakról, elismerje Izraelt és elfogadja a korábban kötött átmeneti megállapodásokat. Ehud Olmert ügyvezető kormányfő, akinek centrista Kadima pártja várhatóan megnyeri a március 28-i általános választásokat, többször kilátásba helyezte, hogy Abbászt megkerülve, egyoldalúan fogják kialakítani az Izraelt a palesztin területekről leválasztó végleges határt.
Abbász a pénteken megjelent interjúban azt mondta, hogy az Izrael elpusztítására felesküdött Hamász mozgalom függőben lévő kormányalakítása ellenére nagy esélyt lát a megállapodásra. Hozzátette: a titkos tárgyalások eredményeként létrejövő békemegállapodást ő írná alá, majd népszavazásra terjesztené, s bizonyos benne, hogy a palesztinok többsége támogatná azt.