Madárinfluenza Jordániában is?!

Megjelent a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 jelű vírusaltípusa Jordániában is: a fertőzésben elpusztult három pulyka egy magángazdaságban az arab ország északi részén


A miniszter a már elvégzett laboratóriumi tesztek eredménye alapján jelentette be biztonsággal a vírus megjelenését Adzslún város környékén. A szóban forgó állatokkal kapcsolatba került embereken elvégzett vizsgálat eredménye viszont negatív lett.
Izraeli tesztek már korábban megerősítették, hogy a nagy megbetegítőképességű H5N1 megjelent Izraelben, majd a palesztin területeken is. Az ammáni hatóságok egy hetes határidőt adtak a Jordán-folyó völgyében élő lakosoknak arra, hogy fogyasztás céljára levágják baromfijukat, különben utána a betegségveszély miatti kényszervágás fenyegeti állataikat.
Jordánia korábban már megtiltotta a madarak importját, vásárolt 60 ezer adag madárinfluenza elleni humán gyógyszert, és elkülönített hétmillió eurónak megfelelő összeget egy esetleges járványkitörés megfékezésére. Az összeg nagy részét védőoltásra és a baromfitartók kártalanítására költenék.