Magyar fotók Tel Avivban

A Holocaust 60. évfordulóján Tel Avivban megemélekeztek a vészkorszak során elpusztult magyar zsidó áldozatokról. Ebből az alkalomból Tel Avivban megnyitották az izraelben élő, magyar származású, Lackó András fotóművész kiállítását.


A megemlékezésen felszólalt többek között Hóvári János magyar nagykövet, Sevah Weiss, a jeruzsálemi Jad Vasem országos tanácsának elnöke, valamint Ranni Finzi, a Diaszpórák Háza igazgatója. A megemlékezők elmondták, hogy a magyar holokauszt szörnyűségét fokozza, hogy példátlan gyorsasággal hajtották végre a népirtást a háború utolsó szakaszában, amikor már mindenki előtt nyilvánvaló volt a náci Németország közelgő veresége. A Diaszpórák Háza vezetője megemlékezésében rámutatott arra, hogy a holokauszt 60. évfordulója alkalmából Budapesten megrendezett központi megemlékezéseken kifejezésre jutott hogy a vészkorszak nemcsak a zsidók, hanem a magyar nép tragédiája is volt.

A megemlékezés alkalmából nyílt meg Lackó András magyar származású, Izraelben élő fotóművész kiállítása, amelyen a magyarországi zsidóság életének elmúlt több, mint két évtizedét mutatja be.

Lackó András lapunk tudósítójának elmondta, hogy bár Ő maga Argentinában született, de szülei a budapesti gettóban élték át a vészkorszakot. Hosszú ideig nem is ismerte származását, gyökereit. Zsidó származását véletlenül fedezte fel, 1986-ban, egy izraeli látogatás után döntötte el, hogy életét ott folytatja. Ahogyan tudósítónk kérdésére fogalmazott ‘1986 márciusban érkeztem feleségemmel együtt, Bécsen keresztül Izraelbe. Egy Tzur Yigal-Kohav Yair nevű külvárosban kötöttem ki.’ Elmondása szerint, az elhatározásában az játszotta a legnagyobb szerepet, hogy úgy érezte, hogy az izraeli utcákon mintha a szüleivel és nagyszüleivel találkozott volna.
A kiállítás augusztus végéig tekinthető meg Tel Avivban.
(BT BPI)