Kiragadott gondolatok a Holokauszt kapcsán

Medgyessy Péter miniszterelnök: ’A köztársaság miniszterelnökeként kimondom: ezen aljas bűnt magyar emberek követték el magyar emberek ellen. Nincs mentség, nincs magyarázat, csak emlékezés, közös gyász és megbékélés van.’

Móse Kacav Izrael államfője: ’a magyarok is együttműködtek a nácikkal, és központi szerepet vállaltak zsidó testvéreik elhurcolásában.’


A budapesti Holokauszt Emlékközpont, valamint az Auschwitz-Birkenau 18. blokkjában, az új állandó magyar kiállítás megnyitásával kapcsolatosan számos közéleti személyiség megnyilatkozott. Néhány jellemző, kiragadott mondatot szeretnék felidézni olvasóink számára. A kiragadott mondatok a magyar sajtóban megjelent tudósításokból, illetve a Magyar Kormány hivatalos forrásaiból, valamint a Magyar Miniszterelnök honlapjáról származnak.

Medgyessy Péter miniszterelnök: …A hatszázezer zsidó származású magyar ember meggyilkolása szörnyű, gonosz embertelen tett volt. A köztársaság miniszterelnökeként kimondom: ezen aljas bűnt magyar emberek követték el magyar emberek ellen. Nincs mentség, nincs magyarázat, csak emlékezés, közös gyász és megbékélés van. … Ez a nemzeti sorstragédia, hatszázezer zsidó származású magyar ember meggyilkolása szörnyű, gonosz, embertelen tett volt. Van feladatunk: kutatni és elmondani az igazat, kijavítani, aki téved, és felelősségre vonni, aki hazudik. És – mindenekelőtt – fejet hajtani azok előtt, akik szenvedtek. …A holokauszt dokumentációs központ az áldozatok emlékének épült, és arra, hogy a múltra emlékezzünk. … A holokausztban meggyilkolt sok-sok hétköznapi embert családjának visszaadni nem tudjuk. De helyettük a múltat őszintén és hitelesen továbbadni: ez kötelességünk. A felejtés ugyanis a zsarnokság szövetségese, a megbocsátás és az emlékezés a szabadságé. …Tanulni kell a holokauszt nemzeti sorstragédiájából. A magyar kormány és társadalom azt akarja, hogy a hazai zsidó közösség a múltját és tradícióit megőrizve biztonságban éljen.

Móse Kacav Izrael államfője: … Nagyra becsülöm Magyarországot döntéséért, hogy holokauszt múzeumot nyit. Ez a múzeum szimbolizálja Magyarország felelősségvállalását a szerepért, amit betöltött hatszázezer zsidó elpusztításában, akikért ő felelősséggel tartozott a háború alatt. … A magyarok is együttműködtek a nácikkal, és központi szerepet vállaltak zsidó testvéreik országból való elhurcolásában; partnerek voltak abban a szörnyű gyilkosságban, melynek nincs párja a történelemben. …Hatvan évvel a borzalmak után az antiszemitizmus ördöge újra megjelenik Európában. A borzalmak emléke évtizedeken át visszatartotta az antiszemitizmus kitörését, de a vészkorszak elrettentő ereje, úgy tűnik, gyengül. … a magyar kormány mindent megtesz az antiszemitizmus ellen, ami nem csupán zsidó kérdés, hanem az emberiség és a demokrácia közös ügye.

Mádl Ferenc köztársasági elnök: …A tragédia végkifejlete lehetett valahol messze, tőlünk messze, de ez nem változtat azon, hogy a lehetősége itt nyílt meg, a bűnös közreműködők itt éltek, a vétlenek bűnös közönye itt működött. Nem mentség, hogy a világ is hallgatott. Mindez itt történt. Ellenálló erőnk itt volt kevés. Segítő kezünk itt volt gyenge. …Ez az intézmény nem csak a mártír zsidóság emlékhelye. Mindnyájunké. Az egész magyar társadalomé. Érző és gondolkodó ember számára nincsen kétféle halott, kétféle áldozat. Minden áldozat fáj nekünk. … a holokauszt nem csupán történelem, hanem a mai nemzedékek velünk élő múltja; itt van velünk nagyon sokféle módon, zsidók és nem zsidók sorsában egyaránt.

Hiller István kulturális miniszter: … Szembe kell nézni a múlttal, s ki kell mondani: a hat évtizeddel ezelőtti vezényelt szörnyűség, a holokauszt nem zsidó ügy, nem cigány ügy, hanem össztársadalmi ügy, egyetemes emberi kérdés, amelyet önmagában sem egy felekezet, sem egy csoport, sem egy párt nem tud megoldani. … A kultúrának és az oktatásnak meghatározó szerepe van abban, hogy a múltat megismerjük. Ezért fontos és jó dolog, hogy néhány éve, még a korábbi kormány döntése nyomán április 16-a a holokauszt emléknapjaként jött létre, és az iskolákban ekkor megemlékezéseket tartanak.

Magyar Bálint oktatási miniszter: Az auschwitz-birkenaui táborkomplexumba a nácik 1940-45 között több mint 1,3 millió embert deportáltak, akiknek egyharmada 1944 nyarán Magyarországról érkezett 56 nap alatt. Legkevesebb 1,1 millió embert pusztítottak el itt, köztük csaknem 400 ezer magyar zsidót.