Silvan Sahlom külügyminiszter washingtoni sajtótájékoztatója Dick Cheney alelnökkel való találkozója után

2004/03/24 Shalom: Az imént tájékoztattam Dick Cheney alelnök urat a Gázában történtekről. Ahmed Jaszin számtalan terrorakcióért felelős, melyek többszáz ember halálát okozták Izraelben. Jaszin olyan sok gyilkosságban volt érintett, hogy azt gondoljuk, az ilyen terrorista parancsnokok nem élvezhetnek mentességet. Jaszin az öngyilkos merényletek keresztapja volt és azt hiszem, hogy ezúttal világos üzenetet küldtünk minden terroristának, akik izraelieket gyilkoltak meg, hogy megfizetnek tettükért.


Kérdés: Shalom úr, azt mondta, hogy egyetlen terrorista vezető sem élvez mentességet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben újabb támadásokra számíthatunk?
Shalom: Izrael stratégiai döntést hozott a terrorszervezetek elleni harcról és ebbe a vezetőik is beletartoznak. Azt nem lehet csinálni, hogy miközben egyrészről minden erőnkkel megpróbáljuk megölni az öngyilkos merénylőket, hogy megakadályozzuk őket támadásaik végrehajtásában, másrészről büntetlenül hagyjuk vezetőiket.
Ahogy mondtam, Jaszin sejk egy terrorista szervezet vezetője volt, egy szélsőséges ideológiát valló szervezeté, amely el akarja pusztítani Izraelt és ki akarja írtani polgárait. A Hamasz, az Al-Kaida, a Hezbollah olyan szervezetek, melyeknek ideológiája azon államok és társadalmak elleni harc, melyek a szabadságot, demokráciát és az emberi jogokat képviselik.
Kérdés: Külügyminiszter úr, az Egyesült Államok kormánya tudott előre a Jaszin elleni támadásról? És a Jaszin sejk elleni korábbi támadások kapcsán az amerikai adminisztráció elmondta-e Önöknek a véleményét ezzel kapcsolatban?
Shalom: A döntést Izrael kormánya hozta meg. Izrael fenntartja magának az önvédelem jogát és ennek a gázai műveletnek a célja kizárólag az önvédelem volt, polgáraink védelme.
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben összehangoljuk lépéseinket az amerikai kormányzattal, de ez az akció nem tartozott ebbe a körbe.
Kérdés: Shalom úr, a Fehér Ház visszafogottságot kér Önöktől és a világ más vezetői is. Nem gondolja, hogy az ilyen akciók ártanak a békefolyamatnak?
Shalom: Ellenkőzeleg, azt gondoljuk, hogy ez minden Hámász, Iszlám Dzsihád és más szélsőséges vezetőt rádöbbenti arra, hogy megfizetnek bűneikért, azokért a parancsokért, amit az öngyilkos nmerénylőknek kiadnak és meggyőzheti őket arról, hogy hagyjanak fel szélsőséges ideológiájukkal. Mi párbeszédre törekszünk a Palesztin Hatósággal, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a térségben történteket. Ezek a szervezetek mindent megtesznek, hogy ártsanak az Izraeli társadalomnak és polgárainak.
Kérdés: Shalom úr, miért most, miért éppen ma? Hogyan reagált az amerikai vezetés a történtekre?
Shalom: A miért most kérdése szerintem nem jó kérdés. Az igazán jó kérdés szerintem az lenne, miért nem már előbb? Ahmed Jaszin és a szervezete, a Hámász, több, mint 400 izraeli megyilkolásáért felelős és több, mint 400 terrorakciót követtek el ellenünk. A legutóbbi időkben is több támadást hajtottak végre izraeliek ellen, Jaszin sejk és más Hámász vezetők parancsára. Szóval a kérdés nem az, hogy miért most, hanem, hogy miért nem korábban. De a döntést most hoztuk meg, és az akció ma reggel volt Gázában.
Kérdés: Mi volt az amerikai reakció?
Shalom: Nem kívánok az amerikai adminisztrációval lefolytatott tárgyalásaimról nyiltakozni. Nagyszerű Cheney alelnök úrral. Különböző témákat vitattunk meg. A mai napon még találkozom Powell külügyminiszter úrral és Dr. Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval és természetesen szóba kerülnek majd Közel-keleti kérdések.
Véget akarunk vetni ennek a hosszú évek óta tartó jelenségnek és hiszünk abban, hogy ez egy nagyon határozott üzenet a szélsőségeseknek, hogy a jövőben nem élveznek majd mentességet.
Nagyon köszönöm Kisari B. Attila – BPI