Arafat a Közel-keleti probléma része és nem a megoldásé

2003.09.12.

Breuer Péter jelenti: Világszerte kritikával fogadták az Arafat eltávolítására vonatkozó izraeli biztonsági kabinet által hozott döntést.


Az izraeli biztonsági kabinet csütörtöki ülésén elvileg jóváhagyta Jasszer Arafat palesztin elnök kiutasítását, de konkrét intézkedést egyelőre nem határozott el. Számos vélemény szerint, bár Arafat a Közel-keleti probléma elválaszthatatlan része, de kiutasítása, vagy más szóval eltávolítása komoly, előreláthatatlan következményekkel járna.

A vélemények nemcsak a világon, de még a Palesztin hatóság köreiben sem egységesek Arafat megítélését illetően. Ezt bizonyítja, hogy Naszer Juszuf a palesztin kormány új belügyminiszter jelöltje tegnap késő este a Fatah által szervezett értekezleten a következőt közölte Arafattal: Elnök úr a világ összes forradalma sikerrel járt, a világon csak egy forradalom sikertelen, ez a palesztin forradalom és ezért csak te és te vagy egyedül felelős. Nasszer Juszuf kijelentését követően Arafat leköpte a kormány leendő belügyminiszterét és sértődötten távozott az ülésről. Az estet a leendő palesztin miniszterelnök így kommentálta: a jelenlegi helyzetben nincs értelme kormányt alakítani.

Ahmed Tibi izraeli parlamenti képviselő telefon kérdésemre válaszolva azt mondta, hogy természetesen Arafat meg fogja védeni magát. Majd idézte Arafatot, aki korábban a következőt mondotta: az utolsó golyómmal is védeni fogom magamat, hiszen nem véletlen hordom magammal állandóan fegyveremet. Dan Karcel amerikai nagykövet, Mofaz izraeli védelmi miniszterrel folytatott megbeszéléseit megelőzően egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: csakis akkor lehet a tárgyalásokat fojtatni ha a kedélyek mindkét oldalon megnyugszanak. (BPI – Breuer Péter)