Bloomberg: Nem biztos, hogy terror akció

Tudósítónk Barát Tamás jelenti New Yorkból: Észak Amerika nagy része áram nélkül maradt 2003. augusztus 14.-én késő délután.

Az Egyesült Államok jelentős területén és Kanada nagy részén nincs áramszolgáltatás. New York, Detroit, Cleveland, Toronto és Ottawa környékén sincs villanyáram.


A lakosság tízezreit kell kimenekíteni a nagyvárosi metrókból, a liftekben ragadt emberek százain kell azonnal segíteni. Nem evidens, hogy terror akció történt – jelentette ki Bloomberg New York polgármestere sajtótájékoztatóján. A nagy meleg, a légkondicináló berendezések állandó használata, az észak-amerikai áramszolgáltatás túlterheltsége is lehet az oka annak, hogy több amerikai állam és Kanada nagy része, óriási területen maradt áram nélkül. Az áramhiány következtében a legnagyobb forgalmú repülőtereket, mint a new yorki J.F.Kennedy repülőteret is le kellett zárni. Ezrek és ezrek gyalog menekülnek a new yorki metró alagutakból a sötétben. A new yorki tömegközlekedés gyakorlatilag nem tudja elszállítani ezt az óriási tömeget. Csak New York-ban 40.000 rendőr és tűzoltó segít a bajbajutottakon, menti a metróalagutakból és a liftekből az ott ragadtakat. A kórházak generátorai a legszükségesebb áramot megtermelik ugyan, de ezzel csak azt az árammennyiséget tudják csak biztosítani, ami az adott kórház legfontosabb területeit látja el. A csütörtök délutáni csúcsforgalom, az amúgy is zsúfolt New York utcáin, most szinte elviselhetetlen terheket ró a közlekedőkre. A különben kiváló new yorki, metróhálózat, tömegközlekedés hiányában az emberek autókkal és gyalog indulnak haza. Tízezrek gyalogolnak az óriási melegben az utcákon. A hőmérők 90 Farenheit fok körüli értékeket mutatnak. Ez a meleg 33 fokos hőséget jelent. Hasonló a helyzet Kanada legnagyobb városában, Torontóban is. Ott valamivel hűvösebb van, ott csak 30 fokot mutatnak a hőmérők, de tömegközlekedés ott sem működik az áram hiányában. Ugyancsak áram nélkül maradt Montreal is. A világ autóvárosaként ismert Detroitban ugyancsak nincs áramszolgáltatás. A maihoz hasonló áramhiány sajnos már nem ismeretlen az amerikai kontinensen. 1965-ben ugyancsak a keleti parton és Kanadában történt hasonló méretű áramkimaradás. Ekkor több mint 30 millió ember maradt áram nélkül 12 órán keresztül. 1977-ben is a maihoz hasonló volt a helyzet. Ekkor New York városa és Long Island maradt áram nélkül.